Placebo

Tijdens een boeiende reis door China stond ik versteld hoeveel mensen de natuur in trekken omwille van haar haar heilzame krachten. Mensen van alle leeftijden deden er aan tai chi, Qigong, kongfu enzomeer. Ze geloven in de zin van meditatie en keren effectief als een rustig en gelukkig mens terug naar huis.
Ik heb ook een tijdje in de Verenigde Staten gewoond, in de staat Tennessee, in het midden van de Amerikaanse Bible Belt. Een heel gelovige en conservatieve regio waar God voor vele mensen een bepalende factor was. Hun geloof is zo sterk waardoor ze voor vele beslissingen bij Hem te rade moeten gaan alvorens ze stappen durven ondernemen.
Bij ons in West-Europa missen we soms een houvast of een bovenaardse bron om kracht uit te putten. Wij denken dat we daarin veel nuchterder zijn. Maar als de dokter zegt dat je een bepaald medicijn moet nemen, hebben we de neiging om hem te geloven omdat hij daarvoor gestudeerd heeft. Mijn studenten in het onderwijs hangen aan mijn lippen en nemen mijn woorden voor waar omdat ik meer ervaring heb. We nemen advies aan van mensen, simpelweg omdat ze ouder zijn.

Via de opleiding NLP (NeuroLinguïstisch Programmeren) leerde ik dat bovenstaande ervaringen ongeveer hetzelfde effect hebben. Het geloof in natuur, God of kennis is zo groot dat jouw lichaam en geest daar positief op reageren. Net als een placebo pil. Je neemt een pil in met de gedachte dat die jou gaat genezen. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat placebo’s (of suikerpillen) in vele gevallen nét zo effectief werken. Gewoon omdat jouw brein zo sterk gelooft in het positieve effect. Jouw gedachten zijn zo sterk en hebben zoveel invloed dat ze in staat zijn jouw lichaam zodanig te beïnvloeden dat je er beter van wordt.

Dit is toch fantastisch nieuws! Want dat wil zeggen dat je alleen al met positieve of krachtige gedachten je lichaam en geest kan aanpassen. Dat is ook de reden waarom ik coach ben geworden. Om mensen positief te raken in hun manier van denken. Om hen vertrouwen te geven en te laten geloven in zichzelf. Als we elkaar stimuleren op een positieve manier, zouden er zoveel meer mensen gelukkig en vrij rondlopen.
Dat is mijn missie. Laat mij jouw placebo zijn, je zult versteld staan van mijn heilzame krachten.