Mindfuck

Gedachten en de bijhorende gevoelens zijn een creatie van jezelf. Het besef dat je gedachten en gevoelens zelf oproept, is al een begin. Dat wil zeggen dat je de touwtjes van jouw mind zelf in handen hebt. Je moet er alleen mee leren werken. Stap 1 begint met jezelf bewust te zijn van jouw gedachten en er vrede mee te nemen dat je ze zelf oproep. Benoem dit ook zo als er weer een negatieve gedachte ontstaat en stel jezelf kritische vragen zoals “van waar haal ik dit idee?”, “in welke mate kan dit overeenkomen met de realiteit en in welke mate kan ik dit zelf verzinnen”, “hoe erg zou het kunnen zijn als dit klopt met de werkelijkheid”, …?

Er zijn twee zijden aan elke medaille. Dus ook aan jouw gedachten. Probeer de positieve punten eens op te sommen en laat het dan los.
Negatieve gedachten zullen er altijd wel zijn, het zit een beetje in ons DNA, ze zijn gemakkelijk te vormen en we raken er snel verslaafd aan. Maar: ze helpen niet om gelukkig te maken. Je zult dus moeten proberen om het ingesleten patroon van negatief denken om te buigen.
Let er eens op als je met andere mensen praat. Je zult verstelt staan hoe snel iets eerst negatief geïnterpreteerd wordt. Probeer eens een positieve variant ervan te maken zonder de realiteit te verloochenen. Een negatieve gedachtestroom kan omgezet worden in een positieve vicieuze cirkel. En de gevolgen daarvan zijn al meermaals wetenschappelijk bewezen: meer vertrouwen, rust, geluk en liefde. En daar willen we toch allemaal belanden, niet?

Concentreer je op iets anders. Verleg de focus van je gedachten (die zich toch meestal in het verleden of de toekomst afspelen) naar het hier en nu. Kijk eens rond, ruik, voel, hoor,… Adem diep in en uit en herhaal dit 10 keer. Wees dankbaar voor de adem die door je longen stroomt, voor de levenskracht die je inademt. En glimlach…
Lach ook om jouw gedachten en waar ze je weer mee naartoe namen. Zie het ludieke ervan in en ga gewoon verder met de (praktische) realiteit.
Het leven is niet zo slecht als je brein je soms wil doen geloven. Het leven is wat jij ervan maakt…