Teleurstelling

Teleurstellingen zijn zo’n spijtige kronkels in je hoofd. Het ontstaat enkel omdat je verwachtingen voorop gesteld hebt die niet nagekomen zijn. Het kan zo’n domper op de feestvreugde leggen, een gezellig moment naar de knoppen doen of een relatie ineens in twijfel trekken.

Maar zijn die verwachtingen dan wel realistisch? En zijn ze het waard om de teleurstellingen met alle gevolgen van dien er voor over te hebben?

In eerste instantie heb je de neiging om anderen de schuld te geven voor jouw teleurstelling. De reis voldeed niet aan de verwachtingen, de collega’s waren niet enthousiast genoeg, de partner reageert niet op jouw signalen zoals je het gehoopt had.

Maar waren jouw signalen wel helder genoeg voor de anderen? Heb je de kleine letters voldoende gelezen? Heb je de verwachtingen duidelijk genoeg uitgesproken?

En zelfs dan nog zijn teleurstellingen niet uitgesloten. Het beeld in jouw hoofd is meestal zo helder en sterk dat je ervan uit gaat dat iedereen het plaatje snapt.

Jammer maar helaas: dat is dus niet het geval.

Vrijgezelle mensen hangen soms zo erg vast aan hun verwachtingen van een toekomstige partner dat ze vergeten te genieten van gewoon een leuke date.

Het is dus beter om je verwachtingen zo breed mogelijk in te stellen. Zo heb je bijgevolg meer kan om iemand te ontmoeten met een ‘goed gevoel voor humor’ dan een persoon met ‘Italiaanse looks en diepblauwe ogen op een stoere motor’. Er is dan nog genoeg ruimte voor de invulling van de realiteit en het openstellen voor vele andere positieve eigenschappen.

Probeer jezelf dus aan te leren om het leven te nemen zoals het komt. Hoeveel plannen je ook maakt, er is altijd kans dat het anders zal lopen. Je kunt niet alles controleren. En des te minder zal jij teleurgesteld worden.

Stel jezelf steeds de vraag waarom je teleurgesteld bent. Spreek het ook uit en ga na van waar de verwachtingen komen zodat je hieruit leert. Meestal zit de ware toedracht van verwachtingen nog veel dieper, zoals het zoeken naar ‘waardering’, ‘erkenning’, ‘geliefd voelen’,…

Door hier bewuster mee om te gaan of bespreekbaar te maken in je relatie tot anderen, ga je het belang van de verwachtingen kunnen bijstellen en jezelf aanmoedigen om er wat losser mee om te gaan. En zo verwerf je weer meer vrijheid in je hoofd en je leven,…  Zalig!